Speeches

Margaret Thatcher: The Lady is not for turning

VPRO

Margaret Thatcher, oudpremier van het Verenigd Koninkrijk, weet zelfs na haar dood heftige gevoelens en protesten op te roepen. Haar onverzettelijkheid werd voor drie mensen levensbepalend.

Het komt maar zelden voor dat een ex-premier van een Westers land ruim twintig jaar na aftreden nog heftige gevoelens en protesten op weet te roepen. Margaret Thatcher, premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990, verdeelde zelfs na haar dood in 2013 het land in voor- en tegenstanders. De voorstanders prijzen haar om haar vermogen onder alle omstandigheden een rechte rug te houden, haar rechtlijnigheid en haar onverzettelijkheid. De tegenstanders hekelen diezelfde onverzettelijkheid en noemen haar koppig en blind voor de werkelijkheid. In 1980 kondigde Thatcher in een speech luid en duidelijk aan haar beleid niet te zullen wijzigen, ongeacht wat men ervan vond. Hiermee werd het voor Engeland duidelijk met welk soort leider ze te maken hadden. Speeches blikt op deze tijd terug met drie mensen voor wie Thatchers onverzettelijkheid levensbepalend werd.

Steve Nallon was de stemacteur van het satirische programma Spitting Image, voor wie de 'Iron Lady' een onuitputtelijke bron van inspiratie bleek. Harvey Thomas is een pr-consultant die meehielp Thatchers ijzersterke imago op te bouwen. Patrick Magee was een IRA-lid voor wie Thatchers starre politieke houding reden was om te pogen haar met een bom uit de weg te ruimen. De onverzettelijkheid van 'Iron Lady' Margaret Thatcher, oudpremier van het Verenigd Koninkrijk, werd voor drie mensen levensbepalend.