VPRO, 2012

De Slag om Nederland, aflvering 6

VPRO

Er is geen land in Europa waar je zoveel kunt winkelen als in Nederland. Wij hebben nu al genoeg winkels voor 50 miljoen Nederlanders. Er is veel te veel gebouwd en er dreigt net als op de kantorenmarkt enorme leegstand in de winkelstraten en -centra. Hoe kan dat?

'De Slag om Nederland' gaat op bezoek bij Multi Vastgoed, dé projectontwikkelaar voor winkelcentra. De afgelopen vijftien jaar hebben zij honderdduizenden vierkante meters winkelruimte gebouwd in Nederland en de rest van Europa. Hun vaste partners zijn de grote winkelketens: Zara, Zeeman, C&A en natuurlijk H&M en Blokker.  Die zorgen immers voor hoge huuropbrengsten. Het resultaat: of je nu in Apeldoorn, Abcoude of Amersfoort winkelt, overal zie je dezelfde winkels. De consument heeft steeds minder keuze, het ketengeweld verdrijft de lokale middenstanders.

En de lokale politiek? De Wethouder Ruimtelijk Ordening in Nieuwegein wil net als de projectontwikkelaar het mooiste en grootste winkelcentrum in zijn stad. Dat de Nieuwegeiners in het nieuwe winkelcentrum hun lokale bakker en groenteboer moeten missen, is dan niet anders.

Uitzending:

ma 20 feb 2012 - ned 2 - 22.55 uur