VPRO, 2012

De Slag om Nederland, aflevering 5

VPRO

De meeste Nederlandse gemeenten zijn armlastig. Omdat alle beetjes helpen wordt er op creatieve manieren bezuinigd en geld bij elkaar gesprokkeld.

De inwoners van Nijverdal onderhouden op eigen initiatief een paar struiken en bloemenperken van de gemeenten om hun straat een beetje op te fleuren De gemeente beschuldigt hen nu van illegaal grondbezit. Zij biedt de bewoners de mogelijkheid hun criminele daden recht te zetten door de grond te kopen. Dit zou de gemeente 7 miljoen euro kunnen opleveren. De bewoners zijn boos omdat zij de gemeente, die moet bezuinigen op de groenvoorziening, juist een dienst bewijzen door het gemeentelijke bosschages te onderhouden. Lukt het 'De slag om Nederland' de verantwoordelijk wethouder in 'De slag om Nederland'-mobiel te krijgen en burgers en bestuurders dichter bij elkaar te brengen?

Ook ander groen is populair bij gemeentes om de kas te spekken. Neem de kosten op begraafplaatsen. In Wijk bij Duurstede wil collegepartij VVD begraafplaatsen gaan privatiseren en in Geldermalsen moeten nabestaanden 80 euro per jaar extra gaan betalen voor het maaien van gras en ander klein onderhoud. Moet dan werkelijk alles kostendekkend?

Uitzending:

ma 13 feb 2012 - ned 2 - 20.25 uur