VPRO, 2012

De slag om Nederland: Parkstad 2 - Maankwartier

VPRO

Heerlen heeft het zwaar. De ooit zo bruisende industriestad voert een felle strijd tegen de verloedering. Leegstand van kantoor- en winkelpanden is een enorm probleem maar één man probeert het tij te keren. De gevierde kunstenaar Michel Huisman ontwierp een wijk die bovenop het unheimische stationsgebied moet komen waardoor de getergde mijnstad een nieuw hart krijgt. De wijk zal ‘Het Maankwartier’ gaan heten omdat het, net als de maan, licht zal vangen en uit zal stralen over Heerlen.

Veel Heerlenaars zijn overtuigd door de bevlogen kunstenaar en de gemeente heeft besloten om het plan, samen met de lokale woningcorporatie, uit te voeren. Winkeliers in het centrum van Heerlen zijn in ieder geval tegen het plan. Zij zijn bang dat hun toch al afnemende clientèle helemaal zal verdwijnen als er bij het station nieuwe winkels worden geopend.

Is het niet slimmer om het geld te steken in het opknappen van de huidige binnenstad in plaats van in nieuwbouw? In De Slag om Nederland vindt een harde confrontatie plaats tussen kunstenaar en werkelijkheid. Wie trekt er aan het langste eind?

Uitzending:

ma 23 apr 2012 - ned 2 - 20.25 uur