Jan Maarten Deurvorst, NTR, 2011

De Korea Connection

VPRO, NTR

Pyongyang restaurant in Amsterdam. Lekker Koreaans eten of een verlengstuk van de Grote Leider? Het lijkt een heel gewone vacature. De vacature in de Telegraaf eind september. Daarin wordt personeel geworven voor het, nieuw te openen, Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang aan de Warmoesstraat in Amsterdam.

De eisen waar  het toekomstige personeel aan moet voldoen zijn buitengewoon. De serveersters moeten traditionele Noord-Koreaanse liedjes kennen en “in a happy mood” kunnen vertolken en er wordt een manager gezocht met minimaal twee jaar ervaring als leidinggevende in een restaurant in Noord-Korea.

Maar hoe vindt het Pyongyang restaurant gekwalificeerd personeel in Nederland? Zou het restaurant dan personeel gaan halen uit Noord-Korea? Dat zou een primeur zijn. In de radiodocumentaire ‘Korea Connection’ gaat radiomaker Jan Maarten Deurvorst als een moderne Kuifje op onderzoek uit.

Achter het Pyongyang restaurant blijkt de, in Volendam ingeschreven, Stichting DPRK ( Democratic Peoples Republic of Korea) te zitten. De stichting is opgericht door twee Remco’s; Remco van Daal en de Amsterdamse vastgoedondernemer en hoteleigenaar Remco Hellingman.

De DPRK, zo beweert tenminste Remco van Daal in de documentaire, wil niets meer dan de Nederlander kennis laten  maken met het smakelijkste aspect van de Noord-Koreaanse cultuur. Dat daarvoor personeel uit Noord-Korea gehaald moet worden, het zij zo. Die onschuld wordt door anderen betwist. Zo hebben de Pyongyang restaurants een dubieuze reputatie. De restaurants van de keten in Cambodja, Thailand en China zouden vooral een manier zijn van het regime om geld wit te wassen. En sommigen denken zelfs dat zij de basis vormen voor spionage activiteiten.

Rob Muntz, Arthur van Amerongen en Willem Davids, NTR, 2011

De hel van Dakar
Rob Muntz, Arthur van Amerongen en Willem Davids doen het grootste rondreizende circus van de wereld aan: De Dakar Rally! Het roemruchte team (winnaars Nipkovschijf 2005 voor de beste radio van Nederland) volgt dit zinloze en milieuvernietigende mediaspektakel op de vertrouwde betrokken wijze, dwars door de Chileense Andes en over de Argentijnse pampa. Deze week aflevering drie, waarin spectaculaire onthullingen.

Volg de reis op de voet via de Dakar website of via twitter.