Naomi Steijger en Timo Tembuyser zijn de eerste prijswinnaars van de NTR Podcastprijs 2018. Zij lieten in een spannende finale de andere elf genomineerden uit Nederland en Belgiƫ achter zich.

Naomi Steijger en Timo Tembuyser, studenten aan de toneelacademie Maastricht, maakten de indrukwekkende podcast "88Woningraten" over de bewoners van een flat in Den Haag met wie de makers een koor vormen om te zingen tegen de eenzaamheid.

De tweede prijs is dit jaar een gedeelde prijs. De prijs werd uitgereikt aan Ruben Pest en Robin van Gelder die de driedelige podcastserie "Het maakbare geweten" maakten en aan Marjolein Knol voor "Oerend HarTT" een podcast in drie delen over de TT in Assen.

Het was alweer de 28e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcast- en radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op 29 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus 2018 te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. De finale vond zondag 2 september plaats in de Brakke Grond in Amsterdam. De programma’s zijn nog altijd te beluisteren op Soundcloud, via Facebook en als podcast in de iTuneswinkel. Allen te vinden onder de zoekterm NTR Podcastprijs 2018.

De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium podcast, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

Eindoordeel jury
De jury onder voorzitterschap van coördinator van NPO Radio 1, Wim Eikelboom was aangenaam verrast door het aantal van 46 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen onderzoeksjournalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het vak willen aanmoedigen.

Online luisteren

Alle genomineerden zijn te beluisteren op deze pagina, op Soundcloud en op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs
Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs

Uit het juryrapport

De 1e prijs is voor:

'88 Woningraten - Een verzet tegen de eenzaamheid in de grote stad' van Naomi Steijger en Timo Tembuyser, Toneelacademie Maastricht

Een prachtig idee, een maatschappelijk geëngageerd scenario en een mooie compositie, heel goed. De ontknoping zorgt bij verschillende juryleden voor kippenvel.

De podcast is de weergave van een sociaal buurtproject dat door de makers zelf is bedacht en door hen is uitgevoerd. De bewoners van een flat in een sociaal zwakke wijk in Den Haag worden uitgenodigd om een koor te vormen.
'88 Woningraten' is weliswaar niet perfect, maar de jury honoreert het niettemin met de eerste prijs vanwege de originaliteit en de conceptuele kracht.

Het verhaal roept ook vragen op: het verhaal van mensen die aan het woord komen blijft summier wat betreft hun sociale achtergrond. En de opnamekwaliteit is niet altijd even goed.
De jury honoreert de wijze waarop de zanglessen worden gegeven en de gesprekken worden gevoerd. Ook is de jury heel enthousiast over het ontroerende slotstuk in de finale, waarin het sferische uit het hele stuk bij elkaar komt. Met name de 'begane grond-toon' spreekt aan. De makers komen niet alleen iets halen bij de bewoners van de Haagse flat, maar hebben ook iets gebracht.

NAOMI STEIJGER EN TIMO TEMBUYSER, Toneelacademie Maastricht
"88 Woningraten - Een verzet tegen eenzaamheid in de grote stad" (26'33)

De makers nemen ons mee naar een flatgebouw in Den Haag waar ze de bewoners vragen om een koor te vormen, de ultieme vorm van samenzijn, en te zingen tegen de samenloosheid. Ze zingen een requiem voor iedereen die eenzaam of anoniem gestorven is in de grote stad.

De gedeelde 2e prijs die de jury uitreikt als aanmoediging van jong talent gaat naar:

‘Het maakbare geweten', driedelige podcastserie van Ruben Pest en Robin van Gelder, VPRO Dorst

De jury is zeer te spreken over deze serie. Een sterke en verrassende onderwerpkeuze met interessante subthema's en een goede deskundige. Ook de maatschappelijke relevantie spreekt de jury aan. De humor van de makers kwam bij dit zware onderwerp goed van pas. Toch is de jury hierover ook wat kritisch; het narratief, de wisselwerking tussen de twee makers, kan sterker en heeft nu soms iets ouwelijks. Het is af en toe zo eenvoudig dat het gevaar dreigt dat de luisteraar zich niet meer serieus genomen voelt. En de serie lijkt te veel een kopie van wat er in Amerika geldt als podcastnorm.
De jury ziet niettemin uit naar een nieuwe serie van dit duo.

'Oerend harTT', driedelige podcastserie van Marjolein Knol, RTV Drenthe

Een met liefde gemaakte, verhalende podcast. Een sympathieke serie met anekdotes over een regionaal evenement met landelijke uitstraling: de TT van Assen. Couleur locale met prachtige details die toch de regio overstijgen. "Het scheurend rubber knalt uit je speakers", aldus een van de juryleden. De jury waardeert het zeer dat er bij een regionale omroep ruimte is voor dit type podcasts en moedigt regionale redacties aan om hiervoor ruimte te maken. De jury plaatst als kanttekening: de opbouw had spannender gekund en de maakster blijft nu wat onzichtbaar.

"Het maakbare geweten", driedelige podcastserie
1 Vertrouw jij je geweten? (20'18)
2 Kun je het geweten verbeteren? (25'01)
3 Kun je het geweten uitbesteden? (21'09)

Wat is het geweten eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? In de podcastserie Het maakbare geweten ontrafelen makers Ruben Pest en Robin van Gelder de werking van ons magische geweten.

MARJOLEIN KNOL, RTV Drenthe
"Oerend HarTT", driedelige podcastserie  
1 'De helm van Uncini (13'00),
2 De nacht van Steuer (13'00),
3 Het aggregaat van Batse  (13'00)

Eén keer in het jaar gaan in Assen alle remmen los. Elke ingetogen ziel, van coureurs tot publiek, laat zich dan even gaan. In Oerend harTT vertelt Marjolein Knol drie sterke verhalen over de TT. Over de motorraces, het feestgedruis op de festivals en de campings. Over vroeger en nu.

NIAN BAKAL, Kleurrijke kwesties
"Taboekind" (16'19)

Nian spreekt met haar moeder over het hebben van een gehandicapt kind en de impact die een zorgenkind kan hebben op het gezin. Rust daar een taboe op in families met een migratieachtergrond?

MEIKE VAN ROOSMALEN, podcastapp TREES (HUMAN/VPRO)
"Stiekem filmen op het plein" (18'46)

Een podcast over privacy. Meike van Roosmalen komt een reclamebedrijf op het spoor dat stiekem voorbijgangers filmt in de openbare ruimte. Gevraagd om opheldering ontkent het bedrijf dat het filmt. Mag onze privacy op deze manier geschonden worden? En wie houdt toezicht hierop?
Een uitdagende zoektocht naar de feiten...

THIJS VAN DORSSEN, Reporter Podcast (opleiding Journalistiek, Windesheim)
"De bitcoin of Wie betaalt de cryptorekening?" (31'29)

Cybercriminelen lopen voorop in het gebruik van de nieuwste technologie. Zo blijven ze immers uit handen van de politie. Een van die nieuwe technologieën is de bitcoin en andere cryptovaluta. Terwijl de traditionele media zich storten op de beurskoersen van de digitale munt duikt Thijs van Dorssen diep in de schaduwwereld die de bitcoin met zich meebrengt.

CATO BELJAARS, opleiding radio, RITCS, Brussel
"Gamegirl" (10'12)

In de nabije toekomst introduceert China een sociaal kredietsysteem waarbij inwoners punten krijgen op basis van hun gedrag. Drie keer het rode stoplicht genegeerd? Webcams registreren het en voor je het weet sta je op een zwarte lijst. Zou zoiets bij ons ook kunnen gebeuren? Een toekomst vol sancties en zonder privacy?

LENTE DE VIL, opleiding Journalistiek, Hogeschool Thomas More, Mechelen
"The secret life of secondhand clothing" (25'00)

Wat gebeurt er met al die broeken, t-shirts, jurken en andere kleding die we afdanken en in de container stoppen? Lente de Vil reist mee met de gedumpte kleren, ze begint in België om te eindigen in Oeganda.

KITTY MUNNICHS EN FAY TROOST, master Journalistiek RUG
"Forever alone", podcastserie, aflevering 1 (16'24)

Waar vrienden van relatie naar relatie hoppen, lijkt voor de makers het motto 'forever alone' op te gaan. Midden twintig en al hun hele leven happy single. Toch begint het te knagen en vraagt het duo zich af: zijn wij gedoemd om 'forever alone' te blijven?

MARCIA SANDEE, podcast- en filmmaker (HKU)
"Tussen dorp en stad" (27'19)

De verschillen tussen het leven in de stad en het leven in een dorp zijn groot, ervaart de maakster wanneer ze als jongvolwassene terugkeert naar het dorp waar ze is opgegroeid. De verschillen in mentaliteit en de beperkte mogelijkheden doen haar terugverlangen naar de stad. Ondertussen verkennen leeftijdgenoten met jonge kinderen de landelijke omgeving, op zoek naar een betaalbare woning en om de drukke stad achter zich te laten. Een persoonlijke zoektocht naar een plek waar je thuis kunt zijn.

JOPPE PEETERS, opleiding radio, RITCS, Brussel
"Vijf jaar voor een nachtegaal" (6'52)

Joppe Peeters blikt met Erik de Hoog terug op een LP uit 1980, een succesvolle plaat over "de zang der vogels". Hoe maakte Erik de opnamen van die vogels?

ELIEN DUMON, opleiding journalistiek Arteveldehogeschool, Gent
"Omgaan met vergeten" (5'23)

Hoe is het als je echtgenote dementeert? Elien Dumont maakte een klein en intiem portret van de hoogbejaarde Marcel die de zorg draagt voor zijn vrouw.