Onplezierig

Radio Doc

VPRO, NTR

Schrijver Erik Jan Harmens heeft een twintigjarige zoon met PDD-nos en journalist Dieuwertje Mertens heeft een achtjarige zoon met ADHD. Ze houden van hen met heel hun hart, maar het opvoeden was zwaar en vaak ook eenzaam, de sfeer in huis was soms ronduit ‘onplezierig’, zoals de vader van Dieuwertjes zoon zegt.

Onplezierig

Op zoek naar verbinding gaan zij in gesprek met hun exen en elkaar en met andere ouders en opvoeders met kinderen met ADHD en autisme. Zoals Karin die twee autistische zoons heeft: “De mensen zijn hard. Ze denken toch: Ik ben blij dat dat mijn kind niet is.’ En: “Ik had een heel groot sociaal leven, maar ik heb helemaal niemand meer over.” Katrien, die vier kinderen met AD(H)D heeft: “Ik vind niet dat we een heel makkelijk leven hebben, maar dan hoeft het toch nog niet altijd vervelend te zijn.”

Welke offers maken zij bij het opvoeden van hun kinderen? Wat betekent de zorglast voor hun levensgeluk? In deze Radio Doc staan niet de kinderen, maar de ouders centraal.

2,8 % van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar heeft een diagnose binnen het autistisch spectrum (ASS) en naar schatting heeft 2 tot 7 procent van de kinderen in Nederland ADHD. Voor deze kinderen is het leven soms ingewikkeld. De zorglast voor hun ouders en opvoeders is zwaar. Vaak lijden hun relatie, sociaal leven, werk en geestelijk welbevinden hieronder. Harmens en Mertens vragen hiervoor aandacht in de Radio Doc Onplezierig. Een echte oplossing is er niet voor de ouders, maar het delen van verhalen met andere ouders kan troost bieden.