Oceaan in de ruimte

Radio Doc

VPRO, NTR

Was elke serieuze wetenschapper er tot eind vorige eeuw nog van overtuigd dat er in het zonnestelsel buiten de aarde nergens leven kon bestaan, vooral de laatste tijd stapelen de aanwijzingen zich op dat ze het niet bij het rechte eind hadden.

Oceaan in de ruimte

Onder het bevroren oppervlak van Europa, een maan van Jupiter, en van Enceladus, een maan van Saturnus, blijken zich enorme oceanen van vloeibaar water op te houden waarin alle condities voor het ontstaan van leven aanwezig zijn. En dit jaar kwam er zelfs nieuws over het bestaan van een brakke oceaan onder de rotsige oppervlak van de miniplaneet Ceres in de planetoïde gordel tussen Mars en Jupiter, en mogelijke bacteriën in de buitenste lagen van de atmosfeer van Venus.

Mathijs Deen maakt voor Radio Doc met de Delftse hoogleraar planeet-onderzoek Bert Vermeersen een ruimtetocht door het zonnestelsel, met als einddoel de oceaan van Europa, op zoek naar buitenaards leven. Onderweg brengen ze een eerbetoon aan de mensen aan wie ze schatplichtig zijn: de science fiction schrijver Arthur C Clarck en de bemanning van The Enterprise, het ruimteschip van de oorspronkelijke serie Star Trek.