Julie | Voorland Groningen - Deel 2: Bevend Erfgoed

Radio Doc

NTR, VPRO

Dinsdag viert Congo zestig jaar onafhankelijkheid, maar voor België is dat geen reden voor feest. Zelfs toegeven dat het koloniale verleden “op sommige facetten een probleem is geweest” lijkt voor de Belgen nog een brug te ver.
In de vierdelige radioserie Voorland Groningen doet Marten Minkema al wandelend verslag van de manier waarop Groningers proberen de toekomst veilig te stellen.

Julie

Onder druk van de Black Lives Matter beweging neemt de maatschappelijke kritiek toe in België en inmiddels is aangekondigd dat een parlementaire commissie zich gaat buigen over het koloniale verleden. Hoe kijken de slachtoffers zelf terug op het leven in de kolonie en wat erna kwam?

Vorig jaar maakte radiomaker Joyce de Badts een portret van Julie, die opgroeide in een waar paradijs, te midden van prachtige natuur en exotische vogels. Ze is zich er niet van bewust dat ze anders is dan de meeste andere kinderen. Dat ze een lichtere huidskleur heeft. Dat haar vader wel erg rijk is. En dat ze haar ouders nooit samen ziet.

Maar alles verandert als ze op een dag wordt weggerukt van haar familie. Ze wordt op het vliegtuig gezet en komt uiteindelijk terecht bij een nieuw gezin in een land waar ze de taal niet spreekt. Een land waar ze opnieuw een andere huidskleur heeft dan de anderen en waar de mannen haar zien als een exotische schoonheid waar ze zomaar aan mogen komen.

Het zal vele jaren duren voor Julie begrijpt wat haar overkomen is, voor ze op zoek gaat naar haar verloren familie en voor ze een manier vindt om te leven met alles wat haar is aangedaan.

Julie is een radiodocumentaire van Joyce de Badts
Techniek en sounddesign: Wederik De Backer
Muziek: Frederik Declercq
Eindredactie: Jair Stein

Voorland Groningen - Deel 2: Bevend Erfgoed

Groningen was lange tijd wingewest en achterland. Maar niet langer. Het wil nu gidsgebied zijn voor heel Nederland; vooraan staan met oplossingen voor het stijgende water, de verschralende biodiversiteit, het verdwijnend erfgoed, verzilting en droogte. Dat zijn allemaal moderne plagen die zo ver weg lijken in de stad, maar die zo concreet zichtbaar zijn op het Groninger land.

In de vierdelige radioserie Voorland Groningen doet Marten Minkema al wandelend verslag van de manier waarop Groningers proberen de toekomst veilig te stellen. Over hoe ze hun landbouw aanpassen aan de verzilting bij de wadden, eeuwenoude gebouwen beschermen tegen gasbevingen en de bio-industrie langzaam de rug toekeren. En hier leeft ook nog de enorme ambitie de aardgaswinning te vervangen en te overtreffen door grootschalige waterstof-productie bij de Eemshaven, gevoed door enorme windparken op zee. Die moeten voldoende elektriciteit opleveren om het hele land en ver daarbuiten van alle energie te voorzien die het maar wil.

Voorland Groningen is een groter project. Er is ook een gelijknamig boek en een app met audiowandelingen door Groningen. Zie voorlandgroningen.nl
In samenwerking met Dirk-Jan Visser, Christian Ernsten en Mat Wijn, met dank aan het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Eindredactie: Anton de Goede