Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven | Zingeving aan huis - Afl. 3

Radio Doc

NTR, VPRO

Wanneer radiomaker Nikki Dekker iemand vertelt dat haar nieuwe documentaire over Andreas Burnier gaat, krijgt ze nog regelmatig als antwoord:

‘Wie?’

Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven

Andreas Burnier schreef baanbrekende romans en scherpe essays; was een gevreesd polemist, en haar tijd ver vooruit: ze schreef openlijk en vrolijk over lesbische relaties en vrouwen die eigenlijk geen vrouw (willen) zijn.
Maar wie haar nu zoekt in de grote naslagwerken, of in de literaire canon, komt Burnier niet tegen.

Nikki gaat op onderzoek uit: wat maakt dat iemand in de literaire geschiedenis terecht komt? Hoe werkt canonisering eigenlijk? En welke plaats neemt het werk van vrouwen in?

In gesprek met biograaf Elisabeth Lockhorn, columnist Rosanne Hertzberger, schrijver Marja Pruis en Neerlandici Maaike Meijer en Thomas Vaessens komt Nikki erachter dat die vragen nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden zijn.
Dan besluit ze om de touwtjes in eigen handen te nemen en een nieuwe canon te maken.


Een radiodocumentaire van Nikki Dekker
Eindredactie: Anton de Goede
Techniek: Alfred Koster
Montage-advies: Maartje Duin
Met dank aan Daniël van Mourik

Zingeving aan huis - Afl. 3

Sinds begin vorig jaar bestaat er een subsidieregeling voor mensen die thuis een gesprek willen met een geestelijk verzorger. Noem het zingeving aan huis.

Geestelijk verzorgers zijn te vinden in zorginstellingen, gevangenissen, en bij organisaties als het leger en de politie, maar nu gaan ze dus ook, op kosten van de overheid, de wijk in. Wie komen ze daar tegen, en hoe doe je dat, de geest verzorgen?

Elianne Meijer maakte een portrettenserie van geestelijk verzorgers die achter de voordeur hun werk doen. Deze week aflevering 3: Ton Bersee, die zo'n twintig jaar als geestelijk verzorger in gevangenissen werkte, en nu een heel nieuwe groep cliënten heeft als vrijgevestigd geestelijk verzorger in Vogelenzang en omgeving.