Dagboek van Dora | Het verloren hoofd

Radio Doc

NTR, VPRO

Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij gaat op zoek naar het verhaal achter het dagboek. En in deze aflevering deel 1 van de zevendelige podcast Het verloren hoofd.

Dagboek van Dora

Het dagboek van Dora bestaat uit tientallen beschreven velletjes kettingpapier, bewaard in een oude bonbondoos. Dora was een doodgewone vrouw en het dagboek is al even gewoontjes, met teksten die zo alledaags zijn dat het lijkt of er iets in verzwegen wordt. Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij probeert te achterhalen wie Dora precies was en wat de functie van het dagboek geweest kan zijn.

Het verloren hoofd

Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood op een missie. Wat volgt is een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd.

Aflevering 1
Nienke Zoetbrood en Mathijs de Groot krijgen een vreemd berichtje. Een markant figuur is voor zijn schoonfamilie in Banjarmasin - Borneo op zoek naar een hoofd. Om het te vinden, zegt hij de hulp nodig te hebben van Nienke en Mathijs. Al snel raken de twee verstrikt in een wereld van lichaamsdelen, prinsessen en twijfelachtige spelregels.

Het verloren hoofd is een podcast van Nieuw Geluid, KRO-NCRV en NPO Radio 1. De podcast is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds.