Wij en de bij | Geen voorstelling van te maken

Radio Doc

NTR, VPRO

de honingbij gaat het niet best. Met grote gevolgen, want driekwart van onze landbouwgewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Hoe het tij te keren?
Radiomaker Stef Visjager besloot de wereld te verbeteren en bij zichzelf te beginnen: ze ging op les bij een duurzaam imker, teneinde zelf bijen te kunnen houden.

En ‘Geen voorstelling van te maken’ van Botte Jellema, over het ontwerp van het nieuwe Nationale Holocaust Namenmonument.

Wij en de bij

Radiomaker Stef Visjager besloot de wereld te verbeteren en bij zichzelf te beginnen: ze ging op les bij een duurzaam imker, teneinde zelf bijen te kunnen houden. Bij het redden van de wereld verheugde ze zich op de bijvangst: heerlijke eigen honing.

Maar dat bleek anders te liggen: wie om bijen geeft, ‘steelt’ geen honing van zijn volken. Want die wintervoorraad vol mineralen hebben de bijen zelf nodig om hun immuunsysteem op pijl houden. Dus geen honing? Alleen maar geven, en niks nemen om de bij de redden?

Stef Visjager zoekt het uit, te midden van haar eigen ongehoorzame bijenvolk.

Geen voorstelling van te maken

Er komt een nationaal Holocaust Namenmonument. Het wordt het grootste monument van Nederland, en wordt een plek waar de namen zijn te lezen van 102.000 Joden, Sinti en Roma die zijn vermoord in nazi-concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, en het ontwerp stond eigenlijk al meteen vast.

Maar waarom hebben we het er in Nederland nooit over gehad hoe dat er uit moet zien? Dat is in Duitsland bij het Denkmal für die ermordeten Juden Europas wel anders gegaan. Gerenomeerd beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen vertelt waarom zo’n nationaal debat belangrijk is, en wat er mankeert aan het idee van een namenmonument.

Een radio documentaire van Botte Jellema