Palmen op de noordpool | Voor H., van Gijs

Radio Doc

NTR, VPRO

Veertien jaar geleden deed geoloog Henk Brinkhuis een belangrijke ontdekking op de noordpool; een vondst die grote gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst van de mensheid. Wat is er sindsdien gebeurd? En een korte documentaire van Emmie Kollau over hoe je geliefde te behouden?

Een waterplant als redding van de mens

In 2004 vond de eerste diepe boring plaats op de noordpool; een onwaarschijnlijk complexe expeditie die bijna mislukte. Henk Brinkhuis was erbij toen de boorkern uiteindelijk boven water kwam. En hij vond iets opmerkelijks. In aardlagen van zo’n 50 miljoen jaar oud zaten grote hoeveelheden van een waterplantje dat nog steeds bestaat en zelfs in Nederlandse sloten te vinden is: Azolla.

De massale aanwezigheid van Azolla op de noordpool viel samen met een periode waar de aarde enorm is afgekoeld. Is er een oorzakelijk verband? Kan deze waterplant de opwarming van de aarde tegengaan? En wat is ervoor nodig om anderen te overtuigen?

Een portret van een wetenschapper op missie, gemaakt door Saskia van Leeuwen en Saar Slegers.

Interviews door Diederik Jekel en Saskia van Leeuwen.
Stem en eindredactie: Jair Stein.

Voor H., van Gijs

Of, hoe bijelkaar te blijven

Verliefd worden is vaak niet zo moeilijk, maar hoe bij elkaar te blijven? Hoe je geliefde te behouden? Beeldend kunstenaar Gijs Assmann werd op zijn 42e verliefd op Hester Alberdinkh Thijm, alias H. Vastbesloten haar niet te verliezen zoals vorige relaties ging hij haar post sturen. Veel post, HEEL VEEL POST. Het resultaat daarvan is nu te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Een korte documentaire van Emmie Kollau