Nathan & Van God los #4

Radio Doc

NTR, VPRO

Het leven deelde een paar vreemde kaarten uit aan Nathan, student met een multi-etnische achtergrond aan de kunstacademie in Den Haag. Een documentaire over hoe het vinden van jezelf een kwestie van leven of dood kan zijn. En deze week het vierde en laatste deel van Van God los: de rol van rituelen.

Nathan

De jeugd van Nathan (23) was een valse start. Hij werd door zijn moeder verwaarloosd, door zijn klasgenoten niet begrepen en gepest, en door zijn multi-etnische familie in een keurslijf gedwongen. Als je het allemaal in één film stopt is het overdreven, zegt zijn orthopedagoog. Hij moest voor iedereen een andere rol spelen, en kreeg daarbij geen ruimte voor zichzelf. Het had dramatische gevolgen.

In de radiodocumentaire ‘Nathan’ horen we hoe een jonge man probeert op te krabbelen uit de puinhopen van zijn jeugd. Nathan vertelt over de diepe dalen, de radicale keuzes en zijn strijd voor een betamelijk bestaan.

Een documentaire over hoe het vinden van jezelf een kwestie van leven of dood kan zijn.

Van God los #4: De rol van rituelen

Nederland wordt langzaamaan minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Documentairemaker Luuk Heezen - die zelf losjes christelijk is opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Hij gelooft al sinds zijn 15e niet emeer, maar kijkt desondanks positief terug op sommige aspecten van dat geloof. 

In de serie Van God los zoekt hij uit of je die positieve aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deze week het vierde en laatste deel: de rol van rituelen.