Waakhond van het woud

Radio Doc

NTR, VPRO

Ondanks internationale afspraken om de ontbossing van de Braziliaanse Amazone te stoppen, gaat deze door voor de vleesindustrie. 

Waakhond van het woud

Ondanks de internationale afspraken om de ontbossing van de Braziliaanse Amazone te stoppen, gaat deze gewoon door voor de vleesindustrie. Bos verdwijnt illegaal voor veeteelt of om er soja te verbouwen wat in grote getale naar Nederland wordt geëxporteerd. Deze ontbossing gaat structureel gepaard met houtexploitatie: commercieel interessante bomen worden er eerst uitgehaald voordat stukken bos in brand worden gestoken. Buiten het feit dat de ontbossing illegaal is wordt hier bovenop structureel geweld uitgeoefend tegen de dieren en inheemse volkeren die al decennia in het gebied wonen. De bevlogen groene criminoloog Tim Boekhout van Solinge helpt deze mensen persoonlijk middels een zelf opgezet project. Hij doet het werk voornamelijk op eigen kosten en met gevaar voor eigen leven.

Wat is dan Tim’s werkwijze? Tim kent de leiders van de verschillende inheemse gemeenschappen persoonlijk. In tegenstelling tot andere ngo's werkt hij heel nauw samen met betrouwbare partijen op de frontlinie, veelal in de deelstaat Para. Via een crowdfunding actie heeft hij geld ingezameld en GPS camera's aangeschaft waarmee de stammen hun gebied markeren en in kaart brengen. Want; als je als gemeenschap aanspraak wil maken op traditioneel land en dit aannemelijk kan maken bij de overheid wordt dit recht gehonoreerd en mag er niet langer worden ontbost. Ook maken ze foto's van illegale activiteiten die dienen als bewijs voor justitie. Tim's werk heeft succes: verschillende houtbedrijven zijn inmiddels beboet of gesloten en de gemeenschappen voelen zich gezien en gesteund in een gebied dat bekend staat om haar wetteloosheid en gebrek aan overheidssteun. Of zoals hij zelf zegt: “Er heerst een cultuur van illegaliteit, iedereen loopt daar te sjoemelen.”

Programmamakers Mirjam van Biemen en Mijke van Wijk reisden met Tim mee naar de Amazone en volgden hem bij zijn werkzaamheden voor een radiodocumentaire van de VPRO. Op exclusieve uitnodiging bezochten ze verschillende, sommige zeer ver afgelegen gemeenschappen, die bedreigd, geïntimideerd en gediscrimineerd worden en zijn de makers getuige van bosbranden en nachtelijke houttransporten. Alle mensen die ze spreken zijn de wanhoop nabij en vrezen voor hun voortbestaan. Een portret van een gedreven man die zijn nek durft uit te steken, tragische verhalen uit het regenwoud en spannende momenten als de auto het ineens begeeft ver weg van de bewoonde wereld.

Groene criminoloog Tim Boekhout van Solinge:
“Ik ken de drama's van die mensen dus ik zie het als mijn plicht hen te helpen.”