De horlogemaker, de politica en de democratie & Ons' slavernijverleden - deel 2

Radio Doc

NTR, VPRO

De generatie- en buurtgenoten Jürgen Schneider (31-12-1943) en Gisela Kallenbach (28-3-1944) lopen ieder op hun eigen manier uit de pas in de Deutsche Demokratische Republik. En deel 2 van Ons' slavernijverleden. Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij?

De horlogemaker, de politica en de democratie

De generatie- en buurtgenoten Jürgen Schneider (31-12-1943) en Gisela Kallenbach (28-3-1944) lopen ieder op hun eigen manier uit de pas in de Deutsche Demokratische Republik. Schneider vecht voor zijn zelfstandigheid als horlogemaker, terwijl in de communistische staat van ambachtslieden wordt verwacht dat je niet voor eigen rekening werkt. Kallenbach is milieuactiviste en besluit dat haar kinderen geen lid mogen zijn van de communistische jeugdbeweging waar ieder kind automatisch lid van werd. Als het uurwerk van Kallenbach kapot is, repareert Schneider het.

In het verenigde democratische Duitsland sluiten ze zich aan bij hetzelfde buurtcomité. Kallenbach wordt politica voor de Grünen en Schneider past zijn winkel aan de westerse maatstaven aan. Maar nadat de horlogemaker een column krijgt in het wijkblaadje staan Schneider en Kallenbach ineens lijnrecht tegenover elkaar. Was ist da schief gelaufen?

Samenstelling: Joost Wilgenhof

Ons' slavernijverleden - deel 2

Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij? Eind dit jaar loopt een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek af dat daar antwoord op moet geven.

Nu de onderzoekers in de afrondende fase zijn beland, laat Luuk Heezen zich door hen uitleggen hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland was.