Allah, wij doen ons best! & Toendra #29: Een vinvis is een vis

Radio Doc

NTR

Het begrip 'Scouting' roept beelden op van brave blonde padvindertjes, kamperend in de Nederlandse bossen van de jaren 50. Maar tegenwoordig komen er in het Rotterdamse honk van Scoutinggroep 'Ibn Battuta' ook islamitische kinderen en leiders samen. En aflevering 29 van de korte documentaireserie Toendra.

Allah, wij doen ons best!

Radiomakers Elianne Meijer en Sarah Hijmans onderzoeken wat de groep Islamitische kinderen en leiders drijft en waarom scouting voor hen zoveel meer is dan zingen bij het kampvuur.  

Scouting Ibn Battuta (genoemd naar de Arabische ontdekkingsreiziger uit de veertiende eeuw) is de enige islamitische scoutinggroep in Nederland. Ze bestaan al twintig jaar, maar het blijkt niet eenvoudig om de groep in stand te houden. Ooit telde Ibn Battuta meer dan honderd leden, maar inmiddels zijn het er maar zo’n dertig. Toch peinzen de leiders van deze groep er niet over om het op te geven, ondanks hun drukke levens.
 
De oprichter van Scouting, Robert Baden Powell, droomde ooit van een verenigde wereld, en van een wereldburgerschap dat alle grenzen overstijgt. Een prachtige gedachte, maar wel een waar de harde realiteit schril tegen afsteekt. De radiodocumentaire ‘Allah, wij doen ons best!’ laat een groep Rotterdamse moslims horen, die in een verdeelde wereld zowel hun recht op een eigen identiteit beschermen, als de plicht voelen om de helpende hand uit te steken – zoals het een goede scout, en moslim, betaamt.

Research, productie, opnames, regie: Elianne Meijer en Sarah Hijmans, montage: Elianne Meijer, eindmontage: Alfred Koster, eindredactie: Jair Stein (NTR). Allah, wij doen ons best is een coproductie van de IKON en de NTR.

Toendra aflevering 29: Een vinvis is een vis

Kees werkt in een psychiatrisch opvanghuis waar jarenlang een licht ontvlambare bewoner de afdeling terroriseert. Kees kan goed met de jongen omgaan en krijgt een speciale band met hem, maar die band maakte Kees ook een soort gijzelaar wanneer de situatie steeds verder ontspoort. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.