Nederweer & Suriname anders beleefd

Radio Doc

VPRO

Radiomaker Fatos Vladi, afkomstig uit Albanië, is gefascineerd door het Nederlandse weer. Zo gefascineerd dat hij daardoor een forse bekeuring krijgt… Waarom praten de Nederlanders altijd over het weer? Waarom zitten ze zo graag in de zon? En vooral, waarom zien ze niet hoe mooi het Nederlandse weer is?

Fatos volgde een boer en een schipper een jaar lang in hun dagelijkse omgang met het weer. Het werd een weeravontuur vol gevaar, spektakel, ironie en fascinatie.

Boer Bierema uit Groningen ziet hoe regenwolken zijn akkers aan de Noordpolderzijl maandenlang vermijden. Het regent overal in Nederland, maar niet op zijn grondgebied. Hij begint aan het idee te wennen dat hij dit jaar geen oogst zal hebben. Hoe loopt het af? Intussen kijkt Fatos naar de wolken en vergeet alles om hem heen.

Hoe eindigt de wolkenshow? Ergens in het oosten van het land probeert schipper Martin van de Heide tevergeefs voorbij zijn schip te kijken, maar het lukt hem niet. Hij vaart vandaag in een hardnekkige mist. Geen zicht en geen beweging. Alles komt op hem af en doemt plotseling op uit het niets. Een levensgevaarlijke ervaring voor de schipper voor wie zijn schip de grote liefde van zijn leven is.

Regie: Fatos Vladi (NPS), 2009

Suriname anders beleefd

Rogeria Burgers 2009

Suriname is een land waar het altijd warm is, het is een land van onthaasting, een land waar ‘no span’ (rustig aan) een leidraad is. Een land waar contrasten groot zijn en waar arm en rijk zorgt voor verwarring. Een land waar men hoopt op beter. Suriname was een van onze kolonies. Na bijna 34 jaar onafhankelijkheid is Suriname nog op veel gebieden verweven met Nederland. Die verwevenheid wordt hoorbaar in zes afleveringen 'Suriname anders beleefd'.

Vandaag deel 1: Paramaribo Zoo Paramaribo heeft een dierentuin, een klein tuintje met weinig dieren, met kruisspinnen en slangen, met miereneters en exotische dieren, een leeuw en een tijger, apen en varkentjes en gordeldieren. In deplorabele toestand leven ze achter kapotte hekken en in te kleine kooien. In Nederland woont Willem, hij zorgde 42 jaar voor de dieren in Artis. Op vakantie in Suriname zag hij de schamel ingerichte dierentuin en besloot zijn kennis over het houden en verzorgen en voortplanten van soms zeldzame dieren te gebruiken om met schenkingen uit Nederland de Zoo in Paramaribo nieuw leven in te blazen.