'Het was twintig jaar vechten' & Batenburg

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering is de lange documentaire 'Het was twintig jaar vechten', van Koos van Noppen en de minidoc Batenburg te beluisteren. Na 20 jaar neemt directeur Cees Biezeveld afscheid als directeur van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. en blikt hij terug op zijn jeugd als kind van oorlogsslachtoffers en op de moeizame ontwikkeling van het kamp.

'Het was twintig jaar vechten'

Na 20 jaar neemt directeur Cees Biezeveld afscheid als directeur van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Biezeveld blikt terug op zijn jeugd als kind van oorlogsslachtoffers en op de moeizame ontwikkeling van het kamp.

Cees Biezeveld, scheidend directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Biezeveld begon in 1975 als instructeur bij de politieschool, die het voormalige kampterrein in beheer had. Vanaf 1985 raakte Biezeveld er bij betrokken en sindsdien heeft hij zich onvermoeibaar ingezet voor de ontwikkeling van de herdenkingsplaats. In het programma blikt hij terug op zijn jeugd en op de moeizame strijd om het kamp de plek te geven die het verdient. 'Het was twintig jaar vechten'.

Regie: Koos van Noppen, EO, 2008

Batenburg

Rogeria Burgers

Op 21 september 1944 werd een van de grootste Engelse bevoorradingsvliegtuigen, de Short Sterling, neergehaald door de Duitsers. Om het dorp Batenburg te sparen probeerde de piloot het vliegtuig op de Maas te laten landen, maar dat mislukte. Het vliegende fort boorde zich in de oever. Enkele bemanningsleden overleefden de ramp door manhaftig optreden van Batenburgers. De piloot echter kwam om.

De ramp liet een blijvende indruk na op de dorpsbewoners. De bloemen bij het graf van de piloot worden al zestig jaar liefdevol verzorgd door dezelfde vrouw. Wrakstukken van het vliegtuig vonden hun weg naar diverse boerderijen. Ter nagedachtenis van hen die vielen, was er in 2005 in Batenburg een plechtige onthulling waarbij programmamaker Rogeria Burgers aanwezig was. (herhaling uit 2005)