De open kaart methode & Eilandbewoners, afl4

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'De open kaart methode' van Margot de Nooijer en de vierde aflevering uit de Minidoc-reeks Eilandbewoners te beluisteren. 'De open kaart methode' portretteert veiligheidsadviseur Ine van Brenk. In het verleden vervulde ze deze functie voor verschillende Amsterdamse burgemeesters, tegenwoordig is ze hoofd veiligheid op de Bazaar in Beverwijk. In 'Eilandbewoners' gaat Rogeria Burgers op de Waddeneilanden op zoek naar mooie verhalen.

De open kaart methode

Ine van Brenk is sinds 1 februari 2008 hoofd veiligheid en vergunningen van de Bazaar in Beverwijk. Zij heeft een veelzijdige en roerige carrière achter de rug. Een van haar meest spraakmakende functies was die van veiligheidsadviseur van Van Thijn, destijds burgemeester van Amsterdam. Ine maakte in 1982 deel uit van de werkgroep ‘kleinschalig politieoptreden’ en Van Thijn was onder de indruk van dit clubje eigenzinnige agenten. Bij de ontruiming van kraakpand Wijers legde de Amsterdamse Burgemeester het officiële advies van de politieleiding naast zich neer (uitrukken met veel mankracht, traangas en een waterkanon) en volgde 'De open kaart methode’ van deze werkgroep: onderhandelen met als doel deëscalatie van geweld.

Van Thijn haalde de roodharige hoofdagente bij de politie weg. Als veiligheidsadviseur was Ine twintig jaar lang voor verschillende Amsterdamse burgemeesters de ogen en oren in de stad. Ze stond bekend om haar goede contacten met, zoals ze het zelf noemt, de “rafels van de samenleving” of het nou relschoppende voetbalsupporters, stadsnomaden of krakers waren.

Voor wethouder Duco Stadig onderhield Ine jarenlang contacten met de Hells Angels, maar deze contacten kwamen haar duur te staan. Bij een huiszoeking bij de Angels werd er een foto van Ine en Big Willem, voorman van de Angels, gevonden. Wat was er aan de hand? Ineens werd er getwijfeld aan haar rol. Crime fighter Fred Teeven, toen officier van justitie, maakte proces verbaal op. En burgemeester Cohen schakelde Bureau Integriteit in.

Ine werd volledig vrijgepleit, maar tussen haar en de burgemeester kwam het niet meer goed. Ze vertrok. Maar ze behield haar eigenzinnige ideeën over de juiste aanpak van explosieve situaties. In dergelijke gevallen stapt ze nog steeds liever op de mensen af om met ze te praten dan dat ze een blik agenten open trekt. Haar devies: treed de mensen tegemoet zonder vooroordelen. “Als iemand tegen mij zegt: dat is een crimineel, dan zeg ik, waar staat dat? Daar ga ik niet over. Zolang iemand los loopt is hij voor mij niet crimineel, daar gaan politie en justitie over.”

Regie: Margot de Nooijer, NPS, 2008

De open kaart methode

Eilandbewoners, afl. 4 - Minidoc

Rogeria Burgers, NPS

In de zesdelige serie minidocs Eilandbewoners gaat Rogeria Burgers op de Nederlandse Waddeneilanden op zoek naar mooie verhalen van de bewoners. Deze uitzending: Ameland. Samenstelling: Rogeria Burgers. Techniek: Frans de Rondt.