IKON, 2011

Paul Rosenmöller en het land van Obama (Deel 5)

IKON

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Amerika in het hart werd getroffen door de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. Sindsdien lijkt het ‘land of the free’ zichzelf niet meer te zijn. De Amerikaanse droom is wreed verstoord en de nationale trots geknakt.

Drie jaar geleden leek het tij gekeerd: Obama gaf het land nieuwe hoop. Maar wat is er over van die euforie? In zijn reis van oost naar west onderzoekt Rosenmöller aan de hand van verschillende thema’s wat er is overgebleven van de Amerikaanse droom en het 'heilige' vrijheidsideaal.

Aflevering 5: Arizona. Grenzen van de vrijheid.

De bevolking van Amerika is opgebouwd uit immigranten, mensen van over de hele wereld die geloofden in de Amerikaanse droom. Maar hoe zit het met nieuwe immigranten? Vanuit Mexico proberen dagelijks tientallen arme Zuid-Amerikanen het beloofde land Amerika te bereiken.

En hoewel velen werk vinden als illegale landarbeider, kinderoppas of tuinman; erg welkom zijn de Latino’s niet. Als ze al uit handen kunnen blijven van de grenspolitie, worden ze opgejaagd door particuliere 'patriotten' die de welvaart graag voor zichzelf willen houden. Toch zijn er ook Amerikanen die zich het lot van de immigrant aantrekken, zoals de 'Samaritans.'

Bekijk hier de trailer van deze aflevering.