IKON, 2011

New York verdeelde vrijheid

IKON

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Amerika in het hart werd getroffen door de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. Sindsdien lijkt het ‘land of the free’ zichzelf niet meer te zijn. De Amerikaanse droom is wreed verstoord en de nationale trots geknakt.

Drie jaar geleden leek het tij gekeerd: Obama gaf het land nieuwe hoop. Maar wat is er over van die euforie? In zijn reis van oost naar west onderzoekt Rosenmöller aan de hand van verschillende thema’s wat er is overgebleven van de Amerikaanse droom en het 'heilige' vrijheidsideaal.

 

Aflevering 1: New York. Verdeelde vrijheid.

Rosenmöller begint zijn reis in New York. Daar onderzoekt hij hoe het rechtse geluid van zenders als Fox de mening van de Amerikaan vormt. Hij is te gast in het radioprogramma van de invloedrijke Tea Party-voorman David Webb en gaat op zoek naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen, die als tweederangsburgers zijn weggestopt in reservaten.

Bekijk hier de trailer van deze aflevering.