IKON, 2011

Kansas verlaten land van God

IKON

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Amerika in het hart werd getroffen door de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. Sindsdien lijkt het ‘land of the free’ zichzelf niet meer te zijn. De Amerikaanse droom is wreed verstoord en de nationale trots geknakt.

Drie jaar geleden leek het tij gekeerd: Obama gaf het land nieuwe hoop. Maar wat is er over van die euforie? In zijn reis van oost naar west onderzoekt Rosenmöller aan de hand van verschillende thema’s wat er is overgebleven van de Amerikaanse droom en het 'heilige' vrijheidsideaal.

Aflevering 3: Kansas. Verlaten land van God.

Na een lange treintocht via Chicago trekt Rosenmöller verder door de uitgestrekte vlaktes van Kansas. Dit is het meest traditionele deel van Amerika, dat wel eens denigrerend 'flyover land' wordt genoemd. In dit gebied van uitgestrekte graanvelden en grote veehouders wonen veel conservatieve christenen die staan voor hun ethische principes. Ze zijn tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Zij hechten erg aan hun vrijheid en houden de overheid het liefst op afstand.

Bekijk hier de trailer van deze aflevering.

Uitzending:

zo 25 sep 2011 - ned 2 - 21.10 uur