IKON, 2011

Detroit stad in verval

IKON

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Amerika in het hart werd getroffen door de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. Sindsdien lijkt het ‘land of the free’ zichzelf niet meer te zijn. De Amerikaanse droom is wreed verstoord en de nationale trots geknakt.

Drie jaar geleden leek het tij gekeerd: Obama gaf het land nieuwe hoop. Maar wat is er over van die euforie? In zijn reis van oost naar west onderzoekt Rosenmöller aan de hand van verschillende thema’s wat er is overgebleven van de Amerikaanse droom en het 'heilige' vrijheidsideaal.

Aflevering 2: Detroit. Stad in verval.

Detroit is het meest schrijnende voorbeeld van veel Amerikaanse steden in verval, door het verdwijnen van de zware industrie. De stad van de auto-industrie zucht zwaar onder de economische crisis. In Detroit ontmoet Paul Rosenmöller de zwarte dominee Horace Sheffield. Hij voert een verbeten strijd tegen de afbraak. Sheffield zet zich in voor wie in Amerika de 'Isolated Home Owners' worden genoemd, mensen die zijn achtergebleven in een verder verlaten buurt.

In grote delen van Detroit zijn winkels verdwenen. Verse producten zijn niet meer te krijgen. Sommigen hebben daar een creatieve oplossing voor gevonden. Ze maken van braakliggende terreintjes of voormalige plantsoenen stadstuinen, waarin ze zelf hun groenten verbouwen. In de stad Dearborn bij Detroit lijkt de moslimgemeenschap geen last te hebben van de economische crisis. Hoe kan dat?

Bekijk hier de trailer van deze aflevering.

Uitzending:

zo 18 sep 2011 - ned 2 - 21.10 uur