God Bless Montgomery

God Bless Montgomery

EO

Tussen 17 en 25 september 1944 vond in Arnhem 'Operation Market Garden' plaats. Tijdens deze veldslag strandden de geallieerden bij de laatste brug: die bij Arnhem. Daardoor kreeg dat gebied later te maken met de hongerwinter. Naar aanleiding van de herdenking van Operation Market Garden zendt NPO Doc de documentaire God Bless Montgomery: de vergeten Polen in de Slag om Arnhem (Geertjan Lassche, 2006) uit.

In september 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de rivieren te veroveren. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet een ramp, en krijgt gelijk. De Polen landen aan de verkeerde kant van de Rijn. Een poging om de rivier over te steken mislukt. De Slag om Arnhem wordt een bloedbad.

God Bless Montgomery vertelt het verhaal van de Poolse parachutisten. Hun rol in de veldslag is altijd onderbelicht gebleven. We horen oud-parachutisten en ooggetuigen, en er wordt een geheime brief van Koningin Wilhelmina uit 1946 onthuld waarin ze voorstelt om de Poolse parachutisten te onderscheiden. Haar verzoek aan de Nederlandse regering is nooit beantwoord. Prins Bernhard reageert in de documentaire op de nieuwe feiten.

Als direct gevolg van deze documentaire kreeg de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade in 2006 door Koningin Beatrix de hoogste Nederlandse eretekens uitgereikt: de Militaire Willems-Orde voor de brigade en de Bronzen Leeuw postuum voor haar bevelhebber, Stanisław Sosabowski.

Regie: Geertjan Lassche