VPRO, 2001

Denken als discipline

VPRO

Computerkundige prof. Dijkstra heeft een vleugel in plaats van een tv en zijn favoriete tekstverwerker is de vulpen. Terwijl overal om hem heen gehackt wordt bij het leven, pleit Dijkstra voor correcte computerprogramma's. Zomergast Ionica Smeets koos een fragment uit deze documentaire.

In die boodschap is Dijkstra opmerkelijk consequent. In 1955 werd hij Nederlands eerste programmeur aan het Mathematisch Instituut in Amsterdam en nam hij zich voor het programmeren tot wetenschap te ontwikkelen. De machines waren erg onbetrouwbaar en hadden een zeer beperkte capaciteit, maar dat veranderde snel.

Merkwaardig genoeg maakte dat de programmeerproblemen alleen maar groter. Dijkstra daarover in 1972: "Toen er geen computers waren was programmeren geen probleem; toen we een paar kleine computers hadden, werd programmeren een mild probleem, maar nu we gigantische computers hebben, is programmeren een even gigantisch probleem geworden."

In het leven van dichtersechtpaar Leo en Tineke Vroman staan de Liefde, het Leven en de dood centraal.

Op de vraag naar de voorwaarde om samen zo gelukkig oud te worden hoeft Leo niet na te denken: 'Liefde'. Sinds tien jaar wonen Leo en Tineke Vroman in een moderne flat voor ouderen in Fort Worth, Texas, waar zij zich bezighouden met de dagelijkse dingen als een wandelingetje en het huishouden maar ook nog steeds met lange gesprekken en dichten.