VPRO, 2013

Nederland van boven (serie 2)

VPRO

'Nederland van boven' laat ons land zien vanuit een spectaculair perspectief. Vanuit de lucht is te zien hoe Nederland verandert door de jaargetijden heen en hoe zich, parallel daaraan, de bepalende momenten van onze eigen levenscyclus vormen.

Door middel van datavisualisaties, indrukwekkende luchtbeelden en portretten van mensen op de grond, schetst de tweede serie van Nederland van boven een beeld van hoe de tijd ons land verandert en veranderd heeft, en hoe wij ons daarin bewegen. De manier waarop wij van dag tot dag, en van generatie op generatie, leven in dit land weerspiegelt onze veerkrachtige mentaliteit. Nederland van boven vertelt ons verhaal: van kansen zien en nemen, van vallen en weer opstaan, van steeds weer opnieuw het wiel uitvinden. Waar de eerste serie een ode was aan het maakbare Nederland, is deze tweede serie vooral een ode aan onze veerkracht.

Aflevering 1: Trek (14 november)

Nederland heeft een goede reputatie als het gaat om logistiek en vervoer. Alles gestroomlijnd, alles keurig aangelegd om de trek van A naar B zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zelfs de trek van dieren in het wild faciliteren we met behulp van ecoducten. Meestal gaat het goed, een enkele keer hapert het systeem.

Aflevering 2: Verval (21 november)

In Nederland houden we niet van verval. Krijgt een oud gebouw geen monumentenstatus, dan is het rijp voor de sloophamer. Maar omdat een geheel aangeharkt en opgeschoond land ons ook de rillingen bezorgt, maken we ruimte voor uitzonderingen. Het eiland Tiengemeten wordt teruggegeven aan de natuur. Toeristen worden er rondgeleid om natuurlijk verval te aanschouwen.

Aflevering 3: Dood (28 november)

In calvinistisch Nederland was de dood lang een taboeonderwerp. Op de begraafplaats die al generaties lang door een familie wordt gerund is de dood echter zo alledaags als het broodje kaas bij de lunch. De secularisatie in Nederland zet door, maar dat betekent niet dat onze zoektocht naar zingeving en spiritualiteit eindigt.

Aflevering 4: Licht (5 december)

Een idee kan tot grote successen leiden, maar ook tot faliekante mislukkingen. We hebben de geschiedenis van Phillips en Fokker, maar we kennen ook de recente geschiedenis met de Fyra. "Van proberen kun je leren," zeggen we tegen kinderen. De ondernemer die een bedrijf start in het grootste leegloopgebied van Nederland waagt een gok. Maar met vallen en opstaan komen we uiteindelijk vaak tot iets moois.

Aflevering 5: Nest (12 december)

Vroeger was het duidelijk: waar je geboren werd, daar lag je toekomst. Die honkvastheid viert in sommige regio's en dorpen nog altijd hoogtij, maar steeds vaker slaan we tijdens ons leven de vleugels uit. Lieten we ons vroeger vooral leiden door de geboorteplaats, vandaag de dag zoeken we liefst gelijkgestemden op.

Aflevering 6: Bloei (19 december)

Nederland kent de hoogste dichtheid aan vakantieparken ter wereld. Het is een toonbeeld van onze in overdaad uitmondende welvaart en eindeloos doorbouwen met leegstand tot gevolg. Maar kunnen we ook groei realiseren door beter na te denken over producten? In de afvalverwerking lijkt dit te lukken.

Aflevering 7: Strijd (2 januari 2014)

Grenzen afbakenen hebben we altijd gedaan. Achter de landsgrenzen legden we een ingenieus systeem aan van verdedigingswerken die tezamen een waterlinie vormden. Nu oorlogsdreiging ver weg lijkt, traint Defensie mariniers en marechaussees in een Gronings oefendorp voor missies in oorlogsgebieden. Maar binnen de landsgrenzen gaat het afbakenen door.

Aflevering 8: Climax (9 januari 2014)

Met stortregens, onweersbuien of extreme droogte ontlaadt de natuur zich. Ontlading in de mens vertaalt zich bij sommigen in de ultieme kicks van parachute springen, skydiven of kitesurfen. Anderen zoeken het in extravagantie.

Aflevering 9: Oogst (16 januari 2014)

Nog steeds is Nederland voor een belangrijk deel een agrarisch land. De megastallen en industriële voedselproductie staan haaks op het idyllische plaatje dat we koesteren van het platteland: een kleine keuterboer, met een paar koeien en een gelukzalige glimlach om z'n mond. We weten dat de tijd van die boerenromantiek voorbij is, maar willen er niet aan.

Aflevering 10: Keerpunt (23 januari 2014)

Het slot van deze serie. Hoe gaan we om met de naderende bevolkingskrimp? Nederland staat op een keerpunt. Na een lange periode van groei stevenen we voor het eerst in eeuwen af op een periode van krimp. In Drenthe moet alweer een basisschool de deuren sluiten, terwijl in het Westen veel jonge gezinnen de oude binnensteden weer opzoeken. De daling van de bevolking en de trek uit de krimpgebieden stelt ons voor nieuwe vragen.

Uitzending:

21 nov 2013 - 23 jan 2014

Bekijk serie 2 online:

Bekijk serie 1 online: