De magie van kunst

Moving stills - Kadir van Lohuizen

NTR, NPS, Human

Fotograaf Kadir van Lohuizen reist de wereld over op zoek naar verhalen van mensen die om verschillende redenen hun geboortegrond verlieten. Zijn foto's vertellen verhalen die blijven liggen nadat de grote nieuwscorporaties zijn vertrokken.

Zo ging hij in El Salvador op eigen risico een levensgevaarlijke gevangenis binnen waar zelfs de bewakers niet in durfden. In Oost-Congo ging hij in 1997 emotioneel onderuit nadat hij ontdekte dat de wagons van de trein waarop hij reisde vol zaten met lijken en halfdode mensen.

In Moving stills ontmoeten we Van Lohuizen aan het eind van een lange reis langs de PanAmerican, vanuit het zuidelijkste puntje van Chili, naar het noorden van Alaska. Hier heeft hij zijn zinnen gezet op het fotograferen van verboden terrein: de olievelden, en de werkers die er van alle windstreken naar toe komen om te werken.

Aan de andere kant van de wereld leidt de opwarming van de aarde hem naar een eiland bij Papoea Nieuw-Guinea, waar de zeewaterstijging inmiddels voor klimaatvluchtelingen heeft gezorgd.

Moving stills toont de dagelijkse praktijk van deze gedreven fotojournalist, voor wie journalistiek pure noodzaak is. Van Lohuizen wil met zijn foto's, video's en audio een tegenwicht bieden aan de commerciële nieuwsmedia door vergeten conflicten en rampen onder de aandacht te brengen.

Regisseur: Tinus Kramer