Makers met de billen bloot

Astrid Bussink

VPRO

Astrid Bussink (1975) studeerde Beeldende Kunst aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en volgde daarna een masteropleiding Film aan de Edinburgh College of Art. In 2009 maakte ze met Mijn Enschede een documentaire over haar ervaringen met de vuurwerkramp. In 2013 won ze op het Nederlands Filmfestival een Gouden Kalf voor beste korte documentaire voor haar jeugdfilm Achter de Toren. Momenteel is ze eindredacteur van VPRO-jeugd.

Besproken films

De verloren kolonie

In de door burgeroorlog vernietigde hoofdstad van Abchazië, een subtropische voormalige Sovjetrepubliek, bevindt zich het oudste primatenlaboratorium ter wereld. Na een verwoestende burgeroorlog met Georgië in 1992/1993 is er echter weinig over van de oude glorie.


 

The Angelmakers

In 'The Angelmakers' verbergt een Hongaars plattelandsdorpje een gruwelijk publiek geheim. In 1929 werd ontdekt dat een groot aantal mannen uit het dorp vermoord waren. Allemaal waren ze met arsenicum vergiftigd door hun vrouwen. In de documentaire vertellen de huidige dorpsbewoners hoe het zo ver heeft kunnen komen. 
 

Giovanni en het waterballet

De tienjarige Giovanni heeft een ambitieuze droom: Hij wil als eerste Nederlandse jongen naar het kampioenschap synchroonzwemmen. Daarvoor moet hij net zo gracieus en lenig worden als de meisjes in zijn zwemclub.


 

Achter de toren

'Achter de toren' gaat over 4 stoere vrienden uit Westkapelle. Dat ligt in Zeeland. De jongens zitten nog bij elkaar op school, maar na de zomervakantie zal daar verandering in komen. Hun wegen scheiden, want Bas en Ivan mogen al naar de grote school. Willem en Jurriaan blijven achter.

 

Bekijk meer van Astrid Bussink