Holland Doc

State builders

IKON

Hoe doe je dat, een land van de grond af aan opbouwen? Na 50 jaar oorlog en 3,5 miljoenslachtoffers is Zuid-Soedan op 9 juli 2011 een onafhankelijke republiek geworden. In de documentaire 'State builders' zien we dat Lise Grande en vice-president Riek Machar, proberen de jonge democratie en functionele overheid vorm te geven.

Martin-Kessler en Poiret vragen onze aandacht voor een vergeten oorlog en tonen ons de grijze zone tussen oorlog en vrede die daarop volgt.

In de afgelopen twintig jaar heeft de internationale gemeenschap theorieën en modellen ontwikkeld voor het vormen van een natie. Ongeacht de context wordt nu overal dezelfde gereedschapskist ingezet en worden dezelfde recepten toegepast. Het professionele Nation Builders-team van de VN, veteranen van Kosovo en Oost-Timor, zijn nu aan het werk in Zuid-Soedan met een 19-punts routekaart waaraan voor de VN een prijskaartje van miljarden dollars hangt.

Waar begint democratie?

Op de dag van de onafhankelijkheid heeft Zuid-Soedan een vlag, een volkslied, een hoofdstad en haar eerste president, Salva Kiir gekregen. Maar het echte werk moet dan nog beginnen: grenzen instellen, een grondwet maken, een leger en gerechtelijk systeem vormen, inkomsten uit de olieproductie en inkomstenbelasting innen - alle fundamentele elementen waaruit een staat is opgebouwd. Kortom alle grondbeginselen van een democratie.  

Achter de schermen in Zuid-Soedan

En de inwoners, hoe beleven zij de 'plotselinge' vrede die van boven op hen is neergedaald? Een jaar is tekort om vast te stellen of het lukt om een democratische samenleving en een functionerende overheid op te zetten. Maar State builders biedt in enkele scènes buiten de airconditioned kantoren wel een glimp van wat Zuid-Soedan in de toekomst zou kunnen zijn.

Regisseur: Florence Martin-Kessler en Anne Poiret