2Doc:

Mercy mercy

VPRO

Vier jaar lang worden de adoptieperikelen rond een Ethiopisch en een Deens echtpaar en hun kinderen gevolgd en hiermee wordt een andere kant van adoptie blootgelegd. Achter de droom van een beter leven voor alle betrokkenen blijkt een andere realiteit schuil te gaan.

Trailer for Mercy Mercy: A Portrait of a True Adoption on TrailerAddict.

Dit is het schrijnende verhaal van de Ethiopische Masho en haar broertje, die door hun biologische ouders ter adoptie zijn afgestaan. De ouders hebben hiv en krijgen van de dokters te horen dat ze niet lang meer te leven hebben, waarop ze besluiten hun twee jongste kinderen te laten adopteren. Ze doen het alleen op voorwaarde dat ze contact kunnen houden met hun kinderen en ze gaan er tegelijk van uit dat zij zelf ook soort van familie worden van de Deense adoptieouders.

Ook de Deense adoptieouders weten dat de biologische ouders niet lang meer zullen leven en zijn na jaren wachten heel blij dat ze Masho en haar broertje mogen ophalen. Zij weten niets van de verwachte nieuwe familiebanden, maar willen zeker de biologische ouders op de hoogte houden van hoe het met hun kinderen gaat.

En daar gaat het mis, het adoptiebureau zit tussen de beide ouders in en geeft naar beide kanten toe geen duidelijke informatie. Hoe loopt deze droom voor een beter leven af voor alle betrokkenen? Of blijkt de realiteit weerbarstiger?

Regisseur: Katrine Riss Kjaer

Update:

Op 7 april 2016 verklaarde een Ethiopisch gerechtshof de adoptie van Masho ongeldig. De ouders van Masho besloten om de Deense staat aan te klagen omdat zij hun kinderen al vier jaar niet gesproken hadden. Later dat jaar besloten Denemarken en Zweden de adoptie van kinderen uit Ethiopië stop te zetten.

In januari 2018 besloot Ethiopië zelf de adoptie van Ethiopische kinderen door buitenlanders te verbieden. Zij willen daarmee voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van mishandeling en mensenhandel.

Lees hier meer:

Bekijk hier de Q&A met Katrine Rijs Kjær over haar documentaire 'Mercy, Mercy'

Girl in Return

IDFA Forum

Katrine Kjær was in 2016 in Amsterdam om op het IDFA Forum haar nieuwe documentaire 'Girl in Return' te pitchen. Deze documentaire gaat wederom over de keerzijde van adoptie.

De film is momenteel nog in productie en wordt eind dit jaar verwacht.

Kijk meer documentaires over adoptieverhalen..

Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws?

Ontvang dan onze wekelijkse nieuwsbrief.