Holland Doc

Killing time

VPRO

'Killing time' reconstrueert een criminele daad en werkt toe naar uitvoering van de straf. Hoe ervaren de betrokken slachtoffers en de familie van de terechtgestelde de aanloop naar het moment van de executie?

6 februari 1998, Port Arthur, Texas.
Het is koud die avond. Erin en Claire DeLeon zijn alleen thuis. Erin wil net een film gaan kijken als er plotseling een gemaskerde man in de huiskamer staat. Ze denkt dat een vriend een grapje met haar uithaalt.
 
12 juni 2013, Huntsville, Texas.
In de gevangenis in Huntsville vinden de voorbereidingen plaats voor executie #499. Even na 6 uur zal Elroy Chester een dodelijke injectie toegediend krijgen voor de verkrachting van Erin en Claire DeLeon en de moord op hun oom, brandweerman Billy Ryman.
 
Niemand kijkt er nog van op als de weg rondom de gevangenis voor een executie wordt afgezet. 't Is tenslotte maar voor een uurtje, om zes uur in de namiddag. Business as usual in Huntsville, Texas. Killing time reconstrueert de criminele daad en werkt toe naar uitvoering van de straf. Hoe ervaren de betrokkenen de aanloop naar het moment van een terechtstelling?
 
De familie van slachtoffers en veroordeelde, de bewakers op de torens, de dominees, de journalisten, het handjevol demonstranten; iedereen doodt de laatste uren van Elroy Chester op zijn eigen manier. Waar de een hunkert naar de lang verwachte afsluiting van de zaak, nadert voor de ander het definitieve afscheid. Killing Time gaat over het passeren van de tijd, over het zien sterven. Met de tikkende klok naar de executie als stuwend element.

Regisseur: Jaap van Hoewijk

Meer documentaires over misdaad