Holland Doc

Justice for Sergei, vier jaar later

IKON

De internationaal bekroonde documentaire 'Justice for Sergei' vertelt het schokkende verhaal van Sergei Magnitksy, een Russische advocaat dieĀ  de grootste fraude uit de Russische geschiedenis met overheidsgeld onthulde, maar hiervoor met zijn leven betaalde.

Hij stierf op 16 november op 2009 in een detentiecentrum in Moskou. Familie, vrienden en collega's van Sergei Magnitsky spreken in Justice for Sergei openhartig over de fraude die Magnitsky onthulde en over zijn tijd in gevangenschap. Aan de hand van brieven en dagboekfragmenten van Magnitsky wordt een onthutsend portret geschetst van het leven in een Russisch detentiecentrum en het volstrekt ontbreken van een eerlijke rechtsgang in hedendaags Rusland.

De dood van Magnitsky veroorzaakte internationaal grote opschudding. Een onderzoek in opdracht van de toenmalige Russische president Medvedev stelde vast dat Sergei Magnitsky om het leven was gekomen door 'doelbewuste en onmenselijke veronachtzaming'. Vier jaar na zijn dood is in Rusland nog niemand vervolgd.

Magnitksy's opdrachtgever, de Amerikaanse belegger William Browder, voert sinds de dood van zijn advocaat een internationale campagne om de schuldigen gestraft te krijgen. Die campagne leidde onder meer tot wetgeving in de Verenigde Staten waardoor betrokkenen bij de dood van Magnitksky niet langer welkom zijn in Amerika. Groot Brittannië volgde dat voorbeeld en het Europese Parlement heeft de andere EU-lidstaten opgeroepen hetzelfde te doen. In zeven landen zijn inmiddels financiële tegoeden bevroren van de ambtenaren die door Magnitksky werden beticht van fraude met 230 miljoen dollar overheidsgeld.

Regisseur: Hans Hermans en Martin Maat