Holland Doc

Door de senaat

VPRO

Voor een wet er daadwerkelijk komt, moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Hoe gaat dat, nu de regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid meer hebben?

In het jaar dat de Nederlandse politiek op scherp staat door de financiële crisis, heeft regisseur Eugène Paashuis ruim tien maanden gefilmd op Binnenhof 22. Via een aantal hoofdpersonen en wetsvoorstellen laat hij van dichtbij zien hoe de besluitvorming in de Eerste Kamer in zijn werk gaat. Voor het eerst zijn hierbij camera’s toegelaten, met als resultaat een portret van binnenuit.

In de tweehonderd jaar dat de Eerste Kamer nu deel uitmaakt van de Staten Generaal (Eerste en Tweede Kamer samen), is de functie ervan niet wezenlijk veranderd: als de Tweede Kamer tot een wetsvoorstel heeft besloten, moet er in de Eerste Kamer nog een keer verplicht over nagedacht worden, voordat een wet werkelijkheid wordt.

In een gebouw dat de geschiedenis ademt, volgen we de voorzitter en de griffier in hun dagelijkse werk, en zien we het proces waarin wetten worden beoordeeld. Senator Tof Thissen (Groen Links) worstelt met de druk van de Tweede Kamerfractie als de verhoging van de AOW-leeftijd er met 'stoom en kokend water' doorheen moet. Joyce Sylvester (PvdA) sprokkelt met politiek handwerk een meerderheid bijeen voor de Pelsdierenwet. En Gerrit Holdijk (SGP) ziet zich in de huidige verhoudingen opnieuw in de positie gemanoeuvreerd dat zijn stem de doorslag kan geven.

Het merendeel van de wetsvoorstellen wordt aangenomen, net als in de Tweede Kamer, maar als de grondrechten in het geding zijn, kan een wet alsnog in de prullenbak belanden.

Regisseur: Eugène Paashuis