Holland Doc

Congo Business Case

Human

Na jaren van Afrikaanse ervaring bij de FAO heeft ontwikkelingswerker Daniël Knoop afscheid genomen van de reguliere hulporganisaties. In Congo begint hij op een oude missiepost een eigen bedrijf.

Niet hulp is zijn uitgangspunt maar handel. Trade not Aid. Winstgevendheid als duurzaamheidsmechanisme. Knoop probeert op een voor hemzelf riskante manier de patronen van hulp en afhankelijkheid te doorbreken. Permanent struikelt hij over de werkelijkheid van wat misschien wel één van de meest gecompliceerde landen ter wereld is.

In het debat over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking stuit men steeds weer op de vraag hoe ervoor te zorgen dat door hulp niet het tegenovergestelde wordt bereikt van wat wordt beoogd. Hoe te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van hulpverlening en daardoor nog minder tot zelfbeschikking in staat zijn? De beruchte averechtse gevolgen van goede bedoelingen. Het thema van de film – de (on-)mogelijkheden om handel en hulp te combineren - werd in de drie jaar dat Daniël door Hans Bouma werd gevolgd steeds urgenter.

Regisseur: Hans Bouma

Interview

Bekijk ookhet interview met hoofdpersoon Daniël Knoop. In hoeverre geeft Congo Business Case een representatief beeld van zijn start-up en alle dilemma’s waar hij mee te maken kreeg? En heeft de vriendschap tussen maker en hoofdpersoon stand kunnen houden? Interview: Sarina Vitta.