Holland Doc

Calling for Koney

EO

Voor zijn gemeenteleden is Pastor Koney van de 'Pentacostal Revival Church' een kompas, zowel geestelijk als praktisch. Liefdesproblemen, geldzorgen, ziekte en immigratievraagstukken komen in zijn spreekkamer dagelijks aan de orde.

In Calling for Koney is te zien hoe de pastor zich op eigen, excentriek Afrikaans-westerse wijze in de Bijlmer en tussen de Nederlandse bureaucratie beweegt. Ondanks het overlijden van zijn vrouw blijft hij zijn belangrijke rol voor de migrantengemeenschap met onuitputtelijke energie vervullen. Een indringend en persoonlijk portret over passie, de Ghanese cultuur, diep geloof en een eenzame missie.

Ghanezen werken veel. Behalve op zondag. Dan ontmoeten ze elkaar in hun kerk midden in de Bijlmer, waar ze dansen en zingen dat het een lieve lust is. Met name de eerste Ghanese migranten spreken geen Nederlands. In de totaal onbekende Nederlandse cultuur is pastor Koney voor hen vaak een 'redder in nood'.

Veel problemen die Koney tegenkomt, hebben te maken met illegaliteit. En met angst en weerzin tegen Nederlandse instanties. Daarom organiseert hij maandelijks een politiedialoog in zijn kerk. Ghanese illegalen, politie, IND, politici en juristen komen dan bij elkaar. De IND legt uit hoe de regels zijn. De politie verklaart waarom ze opereren zoals ze doen. Er wordt geschreeuwd, uitgelegd, gediscussieerd en opgelost. En langzaam ontstaat een klein beetje wederzijds begrip.

Regisseur: Anneke de Lind van Wijngaarden en Annelies Kruk