Holland Doc

De verlossing van de naakte generaal

EO

'General Butt Naked', zo stond hij bekend. De spiernaakte generaal Joshua Blahyi is een levende legende in de Liberische hoofdstad Monrovia. Duizenden mensen beroofde hij van het leven. Na zijn bekering tot het christendom probeert hij zijn leven te beteren. Hij gaat werken als evangelist.

Naar eigen zeggen is Blahyi verantwoordelijk voor zo'n 20.000 doden. Tijdens de veertien jaar durende burgeroorlog leverde de krijgsheer een bloederige en angstaanjagende strijd. Zijn naaktheid maakte hem onschendbaar en gaf hem een spirituele kracht, zo geloofde hij. Na de oorlog veranderde hij radicaal: hij bekeerde zich, stichtte een gezinnetje en werd actief als evangelist.

De Liberianen kunnen hun ogen nauwelijks geloven als ze de generaal op straat zien preken over God en vergeving. Nabestaanden en andere betrokkenen plaatsen kanttekeningen bij zijn wonderbaarlijke transformatie. Als Blahyi een aantal van zijn slachtoffers bezoekt, reageren zij gelaten, emotioneel of zelfs bang. Hoe oprecht zijn de bekering en de spijtbetuigingen van de oorlogscrimineel? En hoe ver strekt zijn loyaliteit werkelijk?