Holland Doc

Then the Wind Changed

IKON, Human, VPRO

Op 7 februari 2009 raasde er een allesvernietigende bosbrand door de Australische staat Victoria, met 173 doden tot gevolg.

De piepkleine dorpsgemeenschap Strathewen werd het zwaarst getroffen. Deze plek werd een dag later in de kranten omgedoopt tot 'The Valley of Death'. Filmmaker Celeste Geer overleefde de ramp en besloot gedurende twee jaar vast te leggen hoe haar gezin en haar dorpsgenoten hun levens weer proberen op te pakken. De tragische verhalen van haar buurtgenoten over verloren familieleden gaan door merg en been. In een persoonlijke stijl wordt het verhaal over de gemeenschap van binnenuit verteld.

Beetje bij beetje lukt het de mensen hun huizen en hun bestaan opnieuw op te bouwen. De een vindt betekenis in het verbouwen van gewassen, een ander in het rondleiden van schoolkinderen door het rampgebied. Allemaal proberen ze weer controle over hun leven te krijgen. De dorpsgenoten steunen elkaar daarbij; de gemeenschap lijkt hechter dan ooit en ontplooit allerlei initiatieven. Tijd alleen heelt echter geen wonden, ze hebben nieuwe gezamenlijke rituelen nodig. Ook de natuur herstelt langzaam. Verkoolde boomstammen maken plaats voor een begroeiing die feller groen lijkt dan voor de brand. Dat kan mooi zijn, maar zoals de maakster stelt in de voice-over: "Soms voelt het als een klap in het gezicht".

Regisseur: Celeste Geer