Holland Doc

The Betrayal

IKON, Human, VPRO

'The Betrayal' van regisseur Karen Winther geeft een bijzonder inzicht in de leefwereld van ultra-rechtse en anarchistische jongeren in het Oslo van de jaren '90.

 Als tiener maakte Karen een cruciale fout binnen de Noorse krakerswereld: ze gaat spioneren voor de neo-Nazi's. In The Betrayal zoekt ze een verklaring voor haar keuzes van toen en hoopt ze op vergiffenis. Toen ze het bij haar moeder niet meer uithield, zocht de 15-jarige Karen haar toevlucht in krakersbolwerk Blitz in Oslo.

Halverwege de jaren negentig woedde in Noorwegen een felle strijd tussen uiteenlopende extremistische jeugdgroeperingen; anti-fascisten en neo-nazi's raakten meer dan eens slaags met elkaar. Karen was een van de jongsten in haar groep en vond er niet het thuis dat ze zocht. Wanneer de politie het kraakpand dreigt te ontruimen, neemt Karen een beslissing waar ze de rest van haar leven spijt van heeft. Ze biedt zich aan als informante aan de neo-Nazi's, die daar graag gebruik van maken. Binnen de kortste keren komt het uit en is ze nergens meer veilig.