2Doc:

No Burqas Behind Bars

IKON

In de Takhar-gevangenis in Afghanistan zitten vijfhonderd mannelijke gedetineerden tegenover zo'n veertig vrouwelijke een straf uit. De vrouwen verblijven met hun kinderen op een aparte plek; opgesloten in een gevangenis binnen de gevangenis.

Het lukte filmmaakster Nima Sarvestani om binnen de vier metershoge muren een periode te filmen, waarbij we de lotgevallen volgen van Sara, Nadjibeh en Sima.

Sara en haar grote liefde zitten beiden opgesloten omdat zij weigerden een gedwongen huwelijk met andere partijen aan te gaan. Zowel Nadjibeh als Sima ontvluchtten een huishouden vol geweld. Op een piepkleine oppervlakte proberen ze hun traumatische verleden te verwerken, een dagelijks bestaan op te bouwen en plannen te maken voor een hopelijk betere toekomst.

No Burqas Behind Bars laat momenten zien vol hoop, angst en saamhorigheid, maar ook dagelijkse beslommeringen als wassen, kinderen opvoeden en incidentele ruzies onderling. Wat deze moedige vrouwen verbindt is hun onderdrukte, kwetsbare staat in de maatschappij en de strijd die ze ermee aangaan.

Regisseur: Nima Servestani

Het vervolg: Prison Sisters

In Afghanistan zat Sara in een vrouwengevangenis omdat ze op zeventienjarige leeftijd er met haar vriendje vandoor was gegaan. Regisseurs Maryam Ebrahimi en Nima Sarvestani maakten haar en haar hartsvriendin Najibeh tot de hoofdpersonen van hun Emmy Award-winnende documentaire No Burqas Behind Bars. Na haar vrijlating ziet Sara voor het eerst hoe het leven buiten Afghanistan kan zijn.

 

Het Zweedse regisseursduo Maryam Ebrahimi en Nima Sarvestani vertellen over hun tweeluik tijdens IDFA.

Sarvestani regisseerde eerder Those Who Said No, over de duizenden executies van Khomeini's politieke tegenstanders en het onderzoek door het Iran Tribunaal. Lees hier de recensie.