Holland Doc

Follow the leader

IKON, Human, VPRO

Aan de vooravond van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen duikt Follow the Leader in de kweekvijver voor Repubikeins talent. Ben, DJ en Nick zijn conservatieve tieners die ervan dromen president van Amerika te worden.

Ze zijn nu al klassenvertegenwoordiger op hun highschool en zijn vast van plan ook in de toekomst een rol van betekenis te spelen. De film volgt drie jaar lang hun uiteenlopende paden tot en met de turbulente verkiezingscampagne van 2008. Het resultaat is behalve een hartverwarmend coming of age-verhaal een ironisch verslag van wat 'change' ook voor hun persoonlijk kan betekenen.

Ze werden geboren tijdens de val van de Muur en het einde van de Koude Oorlog en groeiden op met het geloof in de Amerikaanse superioriteit. Op 11 september 2001, amper 12 jaar oud, zagen ze met eigen ogen dat Amerika toch niet onoverwinnelijk was. We ontmoeten Ben, D.J. en Nick op hun 16e tijdens Boys State, een populaire opleidingsweek voor ambitieuze jongens waar sinds 1935 veel Amerikaanse leiders hun loopbaan zijn begonnen.
Optredens van bekende politici worden er afgewisseld met patriottische liederen. Terug op school worstelen ze met examens, persoonlijke aanvallen van tegenstanders, scheiding van ouders en, zoals alle tieners, gewoon zelfstandig leren denken. Tegen de tijd dat ze naar college gaan hebben ze alledrie zulke verschillende keuzes gemaakt, dat zij hun conservatieve overtuiging én hun carrièreplannen moeten heroverwegen.

De film is gedraaid tijdens de historische campagne die leidde tot Obama’s verkiezing en geeft de kijker krijgt een beeld van de ontwikkeling van een generatie van toekomstige leiders en van hun visie op de toekomst van Amerika na het Bush-tijdperk.

Regisseur: Jonathan Goodman