Holland Doc

DNA Dreams

VPRO, Human, IKON

Wat zou er gebeuren als het gen gevonden werd dat ons IQ bepaalt? En als mensen en dieren eenvoudig gekloond zouden kunnen worden? Wacht er dan een nieuwe wereld vol perfecte mensen? En willen we die wereld wel? In China’s Pearl River Delta is die wereld in de maak.

Aan de rand van Shenzhen staat BGI, sinds kort het grootste genetische onderzoeksinstituut ter wereld. Dag en nacht werken hier 4000 jonge wetenschappers aan het in kaart brengen van het DNA van plant, mens en dier. Kennis van deze 'code of life' opent veel nieuwe mogelijkheden.

Zo leidt de achttienjarige high school drop out Zhao Bowen een internationaal onderzoeksteam, dat de genen voor intelligentie wil vinden. Hij werkt samen met de jonge, briljante psychologe Yang Rui, die IQ-tests afneemt bij hoogbegaafde kinderen en bloedmonsters met hun DNA verzamelt. In een lab verderop werken veertig jonge mensen onder leiding van de 24-jarige Lin Lin aan een kloon-project, dat onder meer fluoriserende mini-varkentjes produceert en tot 'clone factory' wil uitgroeien.

Tussen het kloneren van mensen en dieren bestaan wel ethische, maar nauwelijks praktische verschillen. Welke toepassingen liggen in het verschiet als deze kennis straks gemeengoed is geworden?

China kent weinig wettelijke belemmeringen voor de 'life sciences' en ook aan kapitaal is geen gebrek. De jonge wetenschappers kunnen hun fascinatie volop uitleven. Ze zijn optimistisch en willen bijdragen aan de vooruitgang. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en bestaat ook voor hen niet alleen uit bits, bytes en algoritmes.

Regisseur: Bregtje van der Haak