Holland Doc

Verdacht en voorlopig vast

NTR

Mariëtte Moussault en Aldo Kuijer zijn allebei rechter-commissaris in Den Haag, één van de meest intensieve rechtersfuncties. De informatie waarop ze zich moeten baseren is vaak tegenstrijdig en onvolledig. Toch moeten ze maatschappelijk zeer belangrijke beslissingen nemen, en dat onder hoge tijdsdruk.

“Voor dit vak moet je behoorlijk eigenwijs zijn. Als je te meegaand en beleidsgevoelig bent dan is dat best link: voor je het weet zit je in Sovjetrechtspraak.” (Aldo Kuijer)

Het Kabinet Rechter-Commissaris vormt een gesloten, zwaar beveiligde en hectische wereld binnen het justitiële systeem. De rechter-commissaris is de eerste rechter met wie een arrestant te maken krijgt en die beslist of deze zo’n groot gevaar voor de samenleving vormt dat het voorarrest verlengd moet worden. Daarnaast controleren RC’s het Openbaar Ministerie en de politie op rechtmatig handelen en overzien en openen ze huiszoekingen.

Ze worden zo dagelijks geconfronteerd met de donkerste kant van de samenleving. Van verwarde junks tot de overblijfselen van een moordpartij, van agenten die buiten hun boekje zijn gegaan tot een verhardende publieke opinie . Dat vereist duidelijk doortastendheid en een flinke dosis relativeringsvermogen. Mariëtte Moussault tegen een beschonken veelpleger: “Ja, ze konden u wel ruiken, maar niet of u zou gaan slaan.''

Regisseur: Jan Katsma