In de voor een Emmy genomineerde documentaire ‘Van vroedvrouw tot chirurg’ zijn we getuige van een strijd op leven en dood, dit keer niet op ‘t slagveld, maar in kraamkamers van ziekenhuizen en kliniekjes op het Mozambikaanse platteland.

De camera volgt Emilia Cumbane in het klaslokaal in de hoofdstad Maputo, waar ze intensieve theorielessen krijgt en bij de nachtdiensten op de kraamafdeling van een middelgroot ziekenhuis, waar ze ervoor moet knokken om door de dienstdoende artsen voor vol te worden aangezien.

Ten slotte zien we haar aan het werk in een klein ziekenhuisje op het platteland van Mozambique, waar ze onder uiterst eenvoudige omstandigheden haar eerste zelfstandige keizersnedes uitvoert en voor het leven van vrouwen en hun baby’s vecht.

"Ik houd van mijn vak," zegt Emilia, "Het is toch prachtig: mensen maken?" Het verhaal van Emilia toont aan hoe een dergelijke relatief eenvoudige en goedkope oplossing een enorme verbetering kan zijn voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika.

Regisseur: Karin Falck