Holland Doc

Times Like Deese

VPRO

Maarten Schmidt en Thomas Doebele gingen op zoek naar de oude bluesmuzikanten en hun moderne opvolgers, de rappers en hiphoppers. Ze reisden naar de Mississippi-delta, de katoenvelden van het Amerikaanse Zuiden, de bakermat van de low blues.

Times Like Deese is een documentaire over de Amerikaanse samenleving van nu aan de hand van de blues en de jonge generatie hiphoppers en rappers. Het vormt het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis.

L.C. Ulmer zingt op zijn veranda over Roosevelt, Martin Luther King en James Meredith, de eerste zwarte student op de Universiteit van Oxford, Mississippi. James 'Super Chikan' Johnson bezingt zijn jeugd op de katoenvelden. Vietnam-veteraan Josh 'Razorblade' Stewart verwerkt in zijn songs een posttraumatisch stress-syndroom en het verdriet om zijn overspelige geliefde.

Hip Hopper Enoch '7th Prophet' verwoordt de eerste teleurstelling van de jonge Afro-Amerikaanse generatie op Barack Obama.

My president is black, with blood on his hands.
What's this change that you talk about?


'Blind Mississippi' Morris Cummings hoort tot de oudere generatie, heeft de strijd om gelijke rechten aan den lijve ondervonden en is geduldiger:

Mr. Obama, they make fun of you, they don't wanna say it because you're black.
They make fun of you, you're on the wrong side of the track.
Mr. Obama, please don't give up on the dream.
Yeah, I hope when the change comes, man, lord knows, you'll still be on the scene.


De film werd mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, CoBo Fonds, Nederlands Filmfonds.

Regisseurs: Maarten Schmidt en Thomas Doebele