IKON Documentaire

Na de Apocalyps

IKON

Tussen 1949 en 1989 werden de bewoners van de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan als proefkonijnen gebruikt voor het uittesten van nucleaire wapens. In de streek rond Semipalatinsk leven de boeren nog dagelijks met de consequenties daarvan. De schapen grazen in enorme bomkraters die nog steeds radioactief zijn en één op de twintig kinderen wordt geboren met een afwijking.

Dr. Nurmagambetov is hoofd van een kraamkliniek. Hij is groot voorstander van de invoering van het genetisch paspoort. Daarmee kunnen aanstaande ouders met verdachte genen ervan worden weerhouden om kinderen te krijgen. De jonge vrouw Bibigul woont met haar ouders in het testgebied. Vanwege haar misvormde gezicht wordt zij ervan verdacht draagster te zijn van defecte genen. 

Wanneer zij zwanger wordt en onder Nurmagambetovs hoede komt, wil die haar laten testen omdat hij de kans groot acht dat haar kind gehandicapt zal zijn. In dat geval is abortus de enige optie. Maar Bibigul weigert ten enenmale om haar droom van het moederschap op te geven.

De documentaire volgt Bibigul van de eerste dagen van de zwangerschap tot na de geboorte van haar kind. Is er nog toekomst na de Apocalyps?

Regisseur: Antony Butts