Ik ben die ik ben

Ik ben die ik ben

NTR, Teleac

Een documentaire over Ben Harpenau, een man met een erfelijke aandoening, namelijk de ziekte van Hunter. Deze ziekte komt zeer zelden voor; er zijn in Nederland op dit moment zo’n 12 mensen bekend die deze aandoening hebben.

Ben Harpenau heeft zijn ziekte grotendeels aanvaard en weet ondanks zijn doofheid en de ernstige gewrichtsbeperkingen in zijn handen en vingers - klachten die het gevolg zijn van de ziekte - zijn kunstenaarschap als componist/pianist volledig in zijn leven te integreren.

Aanvaarding van zijn ziekte heeft Ben Harpenau dichter bij de essentie van zijn leven gebracht, bij zijn droom. Zijn droom is om in dit leven een concert te geven van door hem gecomponeerde muziek, samen met gerenommeerde muzikanten.

Centraal in de film is het concert waarbij Cor Bakker en zijn kwartet samen met Stef Bos de muziek speelt van Ben Harpenau. Verder zijn er prachtige, authentieke ontmoetingen van Ben Harpenau met Cor Bakker en van Ben Harpenau met Stef Bos. In de film zijn er ook gesprekken tussen Esther Jacobs schrijfster van het boek “Wat is jouw droom?” en Ben Harpenau over de psychologische aspecten die Ben ervaart als gevolg van de ziekte. Prof. dr. Ans van der Ploeg van het Erasmus MC te Rotterdam geeft uitleg bij de ziekte van Hunter.

Regisseur: Bob Kukler