Holland Doc

Getuige 1 minuut

NTR

Eind januari 2007 valt een man na een ruzie op zijn balkon neer in de achtertuin. Hij blijft enkele seconden liggen, staat op, zakt opnieuw in elkaar en sterft. Een bovenbuurman legt deze gebeurtenis, bekend als ‘De Scheveningse dakmoord’, bij toeval vast met een mobiele telefoon.

Kort daarna verschijnt zijn filmpje op de website van een krant. Het is het begin van grote media-aandacht en tal van speculaties over wat er nu precies op het filmpje van 82 seconden te zien is. Documentairemaker Hans Heijnen heeft in Getuige 1 minuut, een reconstructie gemaakt van de vele versies, die van de fatale gebeurtenis zijn ontstaan.

De vechtpartij op het dak van een schuurtje in Scheveningen blijkt door meerdere mensen gezien. Zij geven in de documentaire allemaal hun waarneming en interpretatie van wat ze live hebben gezien en wat er op het onscherpe filmpje wordt getoond.

De gebeurtenis is ook aanleiding voor tal van nieuwe verhalen, die regisseur Hans Heijnen allemaal een plaats geeft in zijn minutieuze onderzoek naar de feiten en geruchten. Hij bezoekt de achtertuin van het plaats delict, de vakantiebungalow van de gevluchte vader, de TBS-kliniek waar de dader verblijft en de rechtszaal waar het filmpje tijdens een zitting een nieuwe functie krijgt als bewijsmateriaal.

In Getuige 1 minuut onderzoekt Hans Heijnen de rol van de media bij de beeldvorming rondom de moord en het effect dat dit heeft gehad op de direct betrokkenen. Hans Heijnen: “Je ziet hoe de traditionele media achter de nieuwe media aanhollen zonder zelf de feiten kritisch te onderzoeken. Dat brengt gevaren met zich mee. Onschuldige personen worden zo slachtoffers.”

Hans Heijnen kreeg de opdracht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een film te maken geïnspireerd op de archieven van het instituut. Getuige 1 minuut is de tweede opdrachtfilm in de reeks Dutch Documentary Collection, waarin Beeld en Geluid de hoogtepunten uit het werk van Nederlandse documentairemakers op dvd uitbrengt.

Regisseur: Hans Heijnen