Lopon

Leraar der leraren - Löpon Tenzik Namdak

BOS

Documentaire van George Schouten, Babeth M. Van Loo. Ver vóór Boeddha Sakyamuni leefde Tonpa Shenrab, stichter van de bönreligie. Deze leer heeft wortels in onder andere het Tibetaans sjamanisme en er wordt gezegd dat bön achttienduizend jaar oud is.

Eén van de grootste leraren binnen de Yungdrung bön-traditie is Lopön Tenzin Namdak. In de jaren zestig jaren doceerde hij aan de Oxford University in Engeland. Door zijn enorme expertise van dzogchen, de leer van de grote perfectie, en zijn persoonlijke overdracht wordt deze voor westerse leerlingen toegankelijk gemaakt. Ook de Dalai lama heeft dzogchen-onderricht van de Lopön gevolgd.

Bön werd door toedoen van de Dalai Lama enkele jaren geleden erkend als de vijfde boeddhistische traditie van Tibet. De Lopön (Tibetaans voor leraar) heeft de bönleer na zijn vlucht uit Tibet verspreid via Nepal en India naar Europa en Amerika. In zijn klooster in Frankrijk houdt hij regelmatig zomerretraites. Tijdens zijn onderricht geven diverse leerlingen hun visie weer op het sleutelbegrip van de leer: het herkennen van de 'natuur van de geest'. Gaandeweg wordt duidelijk hoe de Lopön hun leven op ingrijpende wijze heeft verrijkt. Recentelijk leeft de Yungdrung bön-traditie - verrassend genoeg - ook op in Mexico. De gedreven Mexicaanse ondernemer Leonides Guadarrama zoekt de Lopön op in zijn basisklooster te Kathmandu. Hij maakt ons deelgenoot van de wijze waarop de heldere wijsheid van deze leraar hem aangezet heeft tot het ontplooien van talrijke initiatieven.