Holland Doc

De nieuwe elite

NTR

De gymnasiumleerlingen van nu vormen de elite van straks. Hoewel de meeste Nederlandse gymnasia nog witte bastions zijn, heeft op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam ruim twintig procent van de leerlingen een niet-westerse achtergrond.

Kijk ook: X jaar na dato

Chris Kijne praat zes jaar na dato met maker Mirjam Bartelsman en docent Pieter Dupon over de documentaire. Ook een van de geportretteerde leerlingen vertelt wat de documentaire voor hem heeft betekend en hoe het hem sindsdien vergaan is.

Over de documentaire

Eersteklasser Abderrahim uit Marokko worstelt met zijn taalachterstand, vierdeklasser Athena uit Afghanistan herkanst vrijwillig alle examentoetsen waar ze lager dan een acht voor haalt. Allemaal beseffen ze op hun manier dat ze nog een uitzondering vormen: “Ik moet wèl bewijzen dat wij allochtonen nog wel wat in huis hebben.” (Sara)

Het geheim van Het Erasmiaans Gymnasium lijkt de toewijding en de persoonlijke betrokkenheid van zowel leerlingen als leraren, hoewel soms zelfs de grootste inspanning niet kan voorkomen dat een leerling van de radar verdwijnt, zoals dit schooljaar met het Turkse meisje Yasemin gebeurt. En natuurlijk zijn er ook op Het Erasmiaans discussies. Tijdens een reünie komen oud-leerlingen terug naar school, waaronder dichter Ramsey Nasr en schrijfster Ebru Umar. Zij verklaart in een interview met twee leerlingen, waarvan er één een hoofddoek draagt: “In Nederland heb je een klassenmaatschappij waar niet over gesproken wordt. En de elite draagt geen hoofddoek. Punt.” Maar aan de blik van Sara te zien, maakt de nieuwe elite dat zelf wel uit.

Regisseur: Mirjam Bartelsman